Boerskotten

De Hamshorst ligt midden in de Boerskotten. Dit natuurgebied is eigendom van Natuurmonumenten. Prachtige lanen met loofbomen, kleine weilanden met houtwallen en akkers met kruiden en wilde bloemen. Vaan sommige graslanden is de voedselrijke bovenlaag weggehaald. Op de schrale ondergrond groeien nu orchideën, klokgentiaan en heide. Natuurmonumenten streeft naar natuurlijke bossen met inheemse boomsoorten. Naaldhout is daarom uitgedund. Dode bomen blijven liggen zodat paddestoelen, mossen en planten op kunnen groeien.

Lutterzand

Honderden hectares heide, jeneverbes en zandverstuivingen. De Dinkel meandert er door heen zoals het al honderden jaren doet. Het riviertje kalft soms in een winter meters af van van de oevers. Deze oevers zijn in de zomer het domein van ijsvogels en oeverzwaluwen. Het Lutterzand is een prachtig wandelgebied. Er zijn meerdere horecalocaties waar je heerlijk kan eten en drinken. Tip: in de maanden september en oktober kan je op de zondagochtend ook leuke kanotochten maken over de Dinkel! Het Lutterzand is één van de mooiste natuurgebieden van Twente, en ligt op fietsafstand van de Hamshorst.

Dinkeldal

Tegen de Duitse grens, nabij Denekamp, liggen de gebieden Punthuizen, Stroothuizen en niet te vergeten het Beuninger Achterveld. Een gebied vol natte en droge heide, blauwgraslanden en vennen. Het hele gebied heeft een bijzondere waterhuishouding, zodat veel plantensoorten zich er thuis voelen, zoals parnassia, beenbreek en de klokjesgentiaan. In het voorjaar vormen de vennen ware kraamkamers voor onder andere de heikikker. Door een gecontinueerd maaibeheer, aangevuld met begrazing, zorgt Staatsbosbeheer voor het behoud van deze zeldzame soorten.

Arboretum

Het Arboretum Poortbulten herbergt een unieke collectie van 2500 inheemse en uitheemse bomen en heesters. Het is een prachtig wandelgebied en ligt vlak bij de Hamshorst. Elk jaargetijde heeft zijn eigen charme. Verder vind je hier een poelenlandschap met natuurlijke plantengroei, een informatiecentrum en een theeschenkerij. Het Arboretum is rond 1910 opgericht door de familie Gelderman, rijk geworden in de textielindustrie. Tegenwoordig wordt het Arboretum beheerd door Natuurmonumenten.